Irány Bulgária!

Ha szeretnéd tudni, hogy hogyan töltheted Bulgáriában életed egyik legélvezetesebb és leghangulatosabb nyarát, akkor jó helyen jársz. Tudj meg értékes és érdekes információkat Bulgáriáról!
www.iranybulgaria.com

Az infókat szállítja

pazsin (Rónai András): félig bolgár vagyok, emiatt szinte az összes nyaramat Bulgáriában töltöttem. Sokat láttam és sokat tapasztaltam.

Partnereink

Mindent Bulgáriáról!

Bolgár ízek és hangulat a Központi Vásárcsarnokban

2012.03.27. 20:53 - pazsin

Látogass el...

2012. március 29-én és 30–án, 9.00–18.00 és március 31-én 9.00–14.00 között a Bevásárló Csarnokba a Bolgár Napok rendezvényre!

Készülj...

Húsvétra bolgár ízekkel

(A Szirenex és a Barni cég bolgár termékek gazdag kínálatával várnak Téged: szirene = „feta” jellegű sajtok, szárazkolbász, borok, fűszerek, lekvárok…)

Lepd meg...

szeretteidet rózsakozmetikummal, kerámiával, bolgár hímes tojással, ikonnal, könyvvel!

Ismerd meg...

a bolgár ízeket a Krisztina Vendéglő szakácsai jóvoltából!

Ízleld meg...

a bolgár föld minőségi borait!

Tervezd meg az utazást...

a Neckermann és az Ibusz utazási irodák segítségével!

Légy részese...

a bolgár hangulatnak, melyet a Zornica Bolgár Hagyományőrző Együttes énekkel, tánccal teremt március 30-án 15.30 órától!

Cím: Budapest IX. Fővám tér 1-3.

Egy apróság, amely hatalmas kellemetlenségeket okozhat a bulgáriai nyaralásod során...

2011.08.01. 19:43 - pazsin

Tavaly nyáron két hetet voltam a bolgár tengerparton. Augusztus végén érkeztem, és szeptember első hetéig maradtam. Sajnos a figyelmetlenségem miatt sikerült kissé kellemetlen tapasztalatokat szereznem...

Egy olyan dologról szeretnék pár szót ejteni, ami a legtöbb ember számára teljesen nyilvánvaló (azt hittem, hogy számomra is). Ennek ellenére mégis rászántam magam arra, hogy megírjam ezt a bejegyzést, mert tavaly ráfaragtam erre...

Arról beszélek, hogy...
 
Vajon milyen ruhákat érdemes vinni augusztus-szeptember körül Bulgáriában?
 
Nem mondom meg, hogy konkrétan mit vigyél, inkább elmesélem a legfontosabb tudnivalókat az időjárással kapcsolatban:
 
  • Először is tartsd szem előtt azt a jelenséget, hogy az utóbbi években meghülyült az időjárás. Nyáron simán lehetnek őszi, ősszel pedig nyári időjáráshoz hasonló körülmények.
  • Gyakrabban válhat szélsőségessé az időjárás. Ez azt jelenti, hogy amíg délelőtt rommá izzadod magad a strandon, addig délután kockára fagyhatsz egy aznapi viharban.
  • Eleve az augusztus hó Bulgáriában változatosabb szokott lenni. Egy szép napos idő könnyen válhat esőssé, de ez fordítva is működik. 
  • Szeptemberben általában kellemesebb az idő és a hőmérséklet. Nincs az az óriási kánikula és hőség, elviselhetőbbek a nappalok, kellemesebb a strandolás.
  • Ahogy közeledünk augusztus végéhez és átlépünk szeptemberbe, úgy növekszik a nappali és esti hőmérséklet közötti különbség. Tehát az éjszakák általában már kifejezetten hűvösek.
Én tavaly ott hibáztam, hogy ez utóbbit alábecsültem.
 
De mik a konkrét tapasztalatok?
 
A nappalokkal nem volt gond, bár délután 5-6 óra magasságában a tenger mellett már érezhetően hűvösebb szellő fújt, főleg szeptember első napjaiban. Az esték pedig néha kifejezetten hidegek voltak: sokszor kabátot kellett hordani.
 
A tanácsom pedig az, hogy minél később mész Bulgáriába, annál jobban válogasd meg azt, hogy mely melegebb cuccaidat viszed magaddal. Ne kövesd el azt a hibát, hogy csak egyet csomagolsz a bőröndbe.
 
Könnyen előfordulhat ugyanis, hogy huzamosabb ideig lesznek hidegek az éjszakák. Amikor pedig az ötödik este kényszerülsz ugyanabban a szerkóban utcára menni, akkor nem Bulgária szép arcára fogsz fókuszálni. Egy ilyen figyelmetlenség teljesen elronthatja az estéidet, ezt tapasztalatból mondom.
 
Benne van a pakliban az, hogy zsinórban több este lesz hidegebb a levegő. Nem azt mondom, hogy vidd magaddal Bulgáriába a komplett őszi és tavaszi kollekciódat. Fontos, hogy tudj válogatni az esti cuccok közül, és ne kelljen mindig ugyanazt a ruhát felvenned az ilyen esetekben. 
 
Ugye, hogy evidens?
 
(Azt azért halkan jegyzem meg, hogy simán kifoghatsz egy olyan hetet, ami alatt ragyogó az időjárás, és nem lesz szükséged a meleg cuccokra. Én csak felhívtam a figyelmedet egy másik eshetőségre is.)
 
A következő bejegyzés pedig...
 
...arról fog szólni, hogy milyen idegen nyelveket beszélnek Bulgáriában.
 
Ha szeretnéd tudni, hogy hogyan töltheted Bulgáriában életed egyik legélvezetesebb és leghangulatosabb nyarát, akkor jó helyen jársz. Tudj meg értékes és érdekes információkat Bulgáriáról! www.iranybulgaria.com

Most kaptuk: ezekről feltétlenül tudnod kell, ha a szerbeken át utazol Bulgáriába...

2011.07.27. 20:12 - pazsin

Tudod, hogy mi várhat rád abban az esetben, ha személyautóval szeretnél eljutni Bulgáriába, Szerbián keresztül?

Pár nappal ezelőtt kaptam kézhez a legfrissebb információkat ezzel a témával kapcsolatban. Olyan friss, hogy még ropog.

Ez a bejegyzés tehát arról fog szólni, hogy mik a legfontosabb tudnivalók a szerbeken történő utazás során. Egy Budapest - Várna útvonalról van szó. Tehát amennyiben Aranyhomokra tartasz a nyaralásod során, akkor telitalálat lesz számodra ez a kis összefoglaló. Ha pedig Neszebár, Pomorje, Burgasz, Szozopol, vagy Primorsko felé veszed az irányt, akkor nem kell nagy eltéréssel számolnod. Szófiáig ugyanis mindkét irány egyezik.

Nézzük tehát a részleteket! 

"A Budapest - Várna útszakasz 1220 km-t ölel fel. Ez egy körülbelül 15 órás út, melybe nem számoltam bele a kávé- és ebédszüneteket, viszont a 15-20 perces várakozási időket a két határnál igen.

Mi a helyzet Szerbiában?

Szerbiába a röszkei határátkelőhelyen mentünk at, és a határtól számítva egy 50 km-es szakaszon autópályán lehet haladni, majd utána autóúton. Belgrádtól Nis magasságáig szintén sztráda van, így ezt a távolságot is viszonylag gyorsan le lehet tudni.

Pályán maximum 130-al, autóúton pedig 100-al lehet neki nyomni. Sok volt a 60-80 km-es korlátozás, az útépítések miatt.

Összesen háromszor kellett a szerbeknél autópálya díjat fizetni:

  • A 96. kilométernél 330 dínárt, vagy 3,50 eurót (1 euro 101 dínárnak felel meg, tehát 60-80 forinttal drágább, ha euroval fizetsz). 

  • A 160. kilométernél 240 dínárt, vagy 2,50 eurot.

  • Nis előtt pedig 730 dínárt, vagy 7,50 eurot.

Nis-től Szófia összesen 160 km-re van, Nis-t elhagyva még 18 km hosszan lehet élvezni az autópálya nyújtotta előnyöket. Ezt követi egy hegyi szakasz, ahol festőien szép a táj, és körülbelül 13 kicsi alagúton kell keresztül haladni. Sok a sebességkorlátozó tábla (60, 40, 20-as), az utak javítása és az építkezések miatt.

Ezt a részt mindenkinek ajánlom, hogy megtekintse, mert annyira gyönyörű!

És Bulgáriában mi a helyzet?

Amint beléptek Bulgária területére, az összes útra érvényes úthasználati díjat kell majd fizetnetek. Ez személyautóra 10 leva, azaz 5 euro, egy hétre.

A Szófia Várna szakasz összesen körülbelül 450 km hosszú. A fővárost elhagyva még 70 km hosszan lehet autópályán haladni, ezt követően autóúton kell folytatni az utazást. Sumen után szintén 70 km-en keresztül lehet haladni autópályán, egészen Várnáig. 

Mik az üzemanyag árak?

Ez természetesen változó, méghozzá attól függ, hogy hol, milyen helyen és kútnál tankolsz. A benzinárak Bulgáriában jellemzően 2.50 - 2.80 leva (340 - 380 magyar pénz) között mozog, a dízel pedig körülbelül 2.50 leva (340 HUF)."

És ezzel véget is ért az összefoglaló. Remélem, hogy számos kérdésedre kaptál választ!

A következő bejegyzés pedig...

Amint ígértem, egy olyan témát szeretnék érinteni, amely egyértelműnek tűnik ugyan, de egycsapásra kellemetlenné teheti a nyaradat...

Ha szeretnéd tudni, hogy hogyan töltheted Bulgáriában életed egyik legélvezetesebb és leghangulatosabb nyarát, akkor jó helyen jársz. Tudj meg értékes és érdekes információkat Bulgáriáról! www.iranybulgaria.com

Bulgária még mindig egy olcsó hely, igaz?

2011.07.19. 11:41 - pazsin

Van egy tévhit, amely úgy látszik mély gyökeret vert a magyar emberek fejében: Bulgária egy nagyon olcsó hely. A helyzet az, hogy ez csak féligazság. És ezt fontos lenne szem előtt tartanod, mert kellemetlen meglepetések sora érhet téged e meggyőződés miatt.

Évekkel ezelőtt valóban el lehetett mondani azt, hogy Bulgária egy olcsó hely. Tényleg alacsonyabbak voltak az árak (míg rá nem jöttek minden évben, hogy még az előző szezonnál magasabb árakat is megfizetik), és még nem éreztük a gazdasági válság hatásait. A bolgár tengerpart tehát nem egy olcsó hely, de nem is drága. Inkább megfizethető - ha ügyelsz arra, hogy hol költekezel.

Magyarországon is vannak ismert üdülőhelyek (például a Balaton), ahol akár dupla árakon tudod megvenni az ételeket és az italokat. Ugyanez a jelenség a bolgár tengerparton is működik: 2-3-szoros árkülönbségekkel is találkozhatsz attól függően, hogy hol vásárolsz.

Éppen ezért ne lepődj meg azon, ha például megszomjazol a strandon, és a tengertől 20-30 méterre be szeretnél ülni egy italra, ahol esetleg többet fizetsz érte, mint Magyarországon. Bár sok helyen ez még mindig nem egy horror összeg (egy korsó sört Naposparton, a tenger mellett körülbelül 5-600 forintért kaphatsz), de sokan a fejükben lévő meggyőződések miatt kellemetlenül érezhetik magukat, és ezekkel az árakkal azonosítják Bulgáriát - és ez nem csak a tengerparti bárokra igaz.

Tehát tartsd szem előtt azt, hogy többszörös árkülönbségek is lehetnek attól függően, hogy hol vásárolsz.

A következő bejegyzésben egy olyan témát szeretnék érinteni, amely egyértelműnek tűnik ugyan, de okozhat kellemetlenséget a nyaralás során.

Ha szeretnéd tudni, hogy hogyan töltheted Bulgáriában életed egyik legélvezetesebb és leghangulatosabb nyarát, akkor jó helyen jársz. Tudj meg értékes és érdekes információkat Bulgáriáról! www.iranybulgaria.com

Az Irány Bulgária folytatódik...

2011.07.18. 18:30 - pazsin

Címkék: bulgária nyaralás információ

Tudom, hogy nagyon eltűntem 2011-ben... 

Az a helyzet, hogy amikor elkezdtem felépíteni az Irány Bulgáriát, akkor nem gondoltam volna azt, hogy ekkora lesz az érdeklődés a téma iránt. Egyre több kérdés, hozzászólás, és levél érkezett az elmúlt 3 év során, melyekre az idő előrehaladtával sajnos nem sikerült maradéktalanul válaszolnom...

Amiért így utólag elnézést szeretnék kérni. Néha annyi levelet kapok, hogy azok megválaszolása napi több órát igényelne. Az Irány Bulgáriát teljes mértékben a szabadidőmben csinálom, amiből sajnos az utóbbi 1 évben nem volt túl sok. Ráadásul ezt a kevés időt is úgy kellett beosztanom, hogy mindenre maradjon időm.

Úgy látszik, hogy a magyar emberek éheznek minden olyan információra a bolgár tengerparttal kapcsolatban, amely segít nekik felejthetetlenné tenni a vakációt. Nekem az a szándékom, hogy a jövőben is segítsek mindenkinek.

Éppen ezért az elmúlt 3 év tapasztalata alapján teljesen át szeretném alakítani a blogot, és a legfontosabb változtatás az lesz, hogy folyamatosan naprakész információval fogom ellátni a Bulgária iránt érdeklődőket. Az átalakításról augusztusban fogok tájékoztatni mindenkit, és egy nagy bejelentéssel készülök majd.

Továbbra is szívesen várom a kérdéseket az info(kukac)iranybulgaria.com email címre, amelyekre igyekszem minél előbb válaszolni!

Ha szeretnéd tudni, hogy hogyan töltheted Bulgáriában életed egyik legélvezetesebb és leghangulatosabb nyarát, akkor jó helyen jársz. Tudj meg értékes és érdekes információkat Bulgáriáról! www.iranybulgaria.com

 

A hónap kérdése: mi a helyzet a valuta váltással? - 2. rész

2010.07.27. 21:31 - pazsin

Címkék: bank pénz bulgária euro atm váltás leva valuta

Az előző bejegyzésben elmeséltem, hogy hol és hogyan érdemes levát váltani. Ez tiszta sor. A másik dobogós kérdés szintén a pénzzel kapcsolatos: 

Érdemes eurót vinni magunkkal?

Nekem az a tapasztalatom, hogy valamennyit azért érdemes már az utazás előtt bekészíteni. Bármikor adódhat olyan helyzet akár utazás közben, akár Bulgáriában, amikor gyorsan pénzhez kell nyúlni. Most lehet aktivizálni azokat az eurókat, amelyek már egy ideje ott lapulnak valamelyik fiókban, egy utazásra vagy a nyaralásra várva.

És mi a helyzet az ATM-ekkel?

Egy másik lehetőség a valutával kapcsolatban a készpénzfelvétel bankkártya segítségével, bankautomatán keresztül. Ebben az esetben ugyanis már egyből levát kapsz kézhez. Ez nem lesz drágább mulatság. Hogy miért?

A válasz egyszerű: ha itthon váltanál eurót, amit kivinnél magaddal, azt kint még át kell váltanod levára. Így kétszer fizetsz az átváltásért. 

Jó hír, hogy a legtöbb nemzetközi banknak van képviselete Bulgáriában. Amik biztosan bolgár földön is vannak: Allianz Bank, Citibank, Raiffeisen, UniCredit, amiről pedig "úgy tudom", az az ING Bank.

Továbbá a helyi DSK Bank az OTP Csoport tagja. Szóval egész jónak tűnik a felhozatal ilyen szempontból. Az unicredites tagok pedig ingyen vehetnek fel levát a helyi ATM-ekből.

És egy jótanács a végére

Jobb biztosra menni, és érdemes pár percet rászánni arra, hogy megtudd, milyen feltételekkel tudsz pénzhez jutni Bulgáriában. Hívd fel a bankod ügyfélszolgálatát, és kérdezd meg, hogy mennyi az annyi, ha levát vennél ki egy ATM-ből.

Bízom benne, hogy tudtam segíteni ebben a kérdésben!

Ha szeretnéd tudni, hogy hogyan töltheted Bulgáriában életed egyik legélvezetesebb és leghangulatosabb nyarát, akkor jó helyen jársz. Tudj meg értékes és érdekes információkat Bulgáriáról! www.iranybulgaria.com

A hónap kérdése: mi a helyzet a valuta váltással? - 1. rész

2010.07.15. 20:48 - pazsin

Címkék: pénz bulgária euro váltás leva valuta

Van egy olyan dolog Bulgáriával kapcsolatban, amire különösen oda kell figyelni, mert kellemetlenül érinthet minden oda látogató embert.

Mindezt csak azért mondom el, mert jómagam és Bulgária-specialista szüleim is hibáztunk a pénzváltással kapcsolatban. Úgyhogy most segítek Neked abban, hogy ne kelljen a sok-sok finom sopszka-salátáról és kebapcse-ről lemondanni!

Sok kérdést kaptam a pénzváltással kapcsolatban. Ezek közül is kiemelkedik a következő:

Hol érdemes levát váltani?

Eurót bárhol lehet váltani, de ezt a legbiztonságosabb módon egy bankban teheted meg. Első körben mindenképpen nézd meg, hogy milyen az árfolyam. Ami még elfogadható, az az 1 euró=1,90 leva árfolyam, az 1,95 pedig már elég jónak számít.

Második körben pedig kérdezd meg a pénzváltót, hogy ha X eurót adsz neki, akkor mennyi levát fogsz cserébe kapni. Érdemes készenlétbe helyezni a mobiltelefon kalkulátorát, és utánaszámolni, hogy jó összeget mondott-e a pénzváltó. Egy bankban illik egyeznie a két összegnek.

Amennyiben úgy érzed, hogy kommunikációs problémák lépnének fel, kérd meg az illetőt, hogy írja le, mennyi levát kapsz az X euróért.

Ezzel a módszerrel gyakorlatilag nullára lehet csökkenteni annak a lehetőségét, hogy átvágjanak.

De ez még nem minden...

Legközelebb a valutával kapcsolatos másik leggyakoribb kérdésre fogok választ adni: érdemes-e eurót vinned magaddal Bulgáriába?

Ha szeretnéd tudni, hogy hogyan töltheted Bulgáriában életed egyik legélvezetesebb és leghangulatosabb nyarát, akkor jó helyen jársz. Tudj meg értékes és érdekes információkat Bulgáriáról! www.iranybulgaria.com

Te mit szeretnél tudni Bulgáriáról?

2010.06.07. 14:15 - pazsin

Nem szűntünk meg, nem tűntünk el!

Egy rövid "pihenő" után gőzerővel dolgozunk azon, hogy minél több segítséget tudjunk nyújtani a Bulgáriába vágyóknak, köztük Neked is.

Tudom, hogy egy nyaralás előtt rengeteg kérdés merül fel, ami talán egy kissé bizonytalanná tesz Téged is.

Most itt a lehetőség, hogy eloszlasd a bizonytalanság érzését! Kérdezz bátran, és mi minél előbb válaszolni Neked. 

Kérdéseidet az info(kukac)iranybulgaria.com e-mail címen teheted fel!

Bulgária az Utazás kiállításon!

2009.02.27. 11:01 - pazsin

Címkék: utazás kiállítás bulgária nyaralás információk

Üdv újra 2009-ben!

Szeretném felhívni a figyelmedet, hogy Bulgária is képviselteti magát a ma induló Utazás kiállításon, a HungExpo területén.

A fontosabb adatok, melyeket tudnod kell:

Időpont: 2009. február 27 - május 1.

Helyszín: Budapest, HungExpo területe, "A" pavilon, 213F stand

Belépőjegy árak:
napijegy: 1300 HUF,
családi jegy: 2600 HUF (két felnőtt és két 14 éven aluli gyerek),
kedvezményes jegy: 800 HUF (14 éven aluli, diák, nyugdíjas)
csoportos jegy: 650 HUF,
6 éven aluli gyerekek belépése díjtalan!

Térkép: itt és itt.

Érdemes kilátogatni, sok hasznos infót lehet megtudni.

Várnából Isztambulba

2008.08.14. 19:51 - pazsin

Címkék: utazás bulgária nyaralás isztambul várna

Létezik egy utazási iroda, az ab Travel (Várna, 9000 Ivan Vazov ulica 7.), és ők szerveznek 3 napos kirándulásokat Várnából Isztambulba, autóbusszal.

Általában 20:30-kor van az indulás. A program nagy vonalakban a következő:

Első nap: városnézés Isztambul európai városrészében. 12:30-tól 14:00 svédasztalos ebéd, majd 19 óráig szabad, vagy fakultatív program van (szultáni palota és törökfürdő látogatás). 19:00-21:00 között svédasztalos vacsora a program (9 euróért).

Második nap: délelőtt szabad vagy fakultatív program (földalatti víztározó látogatás), az ebéd a tegnapi időpontban lesz, délután pedig szintén szabad, vagy fakultatív program lesz (hajókirándulás a Boszporuszon, egyiptomi piac látogatás).

Harmadik nap: délelőtt 10-től 12-ig szabad vagy fakultatív program (Szultánpalota látogatás), és 12-ig kell a szobákat is elhagyni. Indulás vissza Várnába 20 órakor.

Mindez felnőtteknek 180 levába (kb. 23000 forintba) kerül, gyerekeknek 12 éves korig 90 leva. Érdemes tájékozódni az ab Travel irodájában, Várnában.

Az, hogy milyen feltételekkel léphettek be török földre, az előző bejegyzésben olvashattok.

Törökországba átmenni

2008.08.14. 12:10 - pazsin

Ha úgy döntesz, hogy bulgáriai nyaralásod alatt átmennél Törökországba, akkor van egy-két fontos dolog, amelyet tudni kell.

Ahhoz, hogy beutazhass Törökországba, vízumra lesz szükséged. Ezt két helyen válthatod ki:

1. A Török Nagykövetségen, még itthon. Ezt egy nap alatt, 9000 forintért állítják ki, és maximum 90 napos tartózkodásra jogosít. Ha ezt választod, akkor az elérhetőségek: 1062 Budapest, Andrássy út 123., telefon: 344-5025, illetve 344-5143.

2. A török-bolgár határon a magyar állampolgárok kiválthatják a turistavízumot, ami 30 napos tartózkodásra jogosít fel. Ennek díja 20 EUR vagy 30 USD.

További részletekért ajánlom, hogy hívjátok fel a Török Nagykövetséget.

Vannak párnapos, szervezett utak is Bulgáriából Törökországba. A részleteket erről egy újabb bejegyzésben fogom elmondani.

Mi a helyzet a biztosítással?

2008.08.07. 22:39 - pazsin

Címkék: eu bulgária nyaralás biztosítás biztosító információk

Kezdem a lényeggel: mindenképpen köss utasbiztosítást!

Ha ezt választod, akkor a napi 3-400 forintért cserébe biztos nyugalmat fogsz kapni. Így nincs rizikó, egy stresszforrással kevesebb lesz, és minden gond nélkül fekhetsz ki a tengerpartra barnulni.

Amit viszont ajánlok: nagyobb nevű biztosítót válassz. Ne az legyen a fő szempont, hogy ki a legolcsóbb. Érdemes biztosra menni.

Az EU kártyával kapcsolatban visszatérő kérdés az, hogy mennyit ér, ha beüt a ménkő külföldön. Bár valóban jogosult vagy ilyen helyzetekben betegellátásra, de sokkal kevesebbre, ellenben a "hagyományos" utasbiztosítással. Bővebben ezen a honlapon olvashatsz az EU utasbiztosításról, érdemes elolvasni. Ezek után mindenki szakértő lesz ebben a témában :)

Hol érdemes levát venni?

2008.08.06. 12:08 - pazsin

Címkék: bulgária nyaralás információk pénzváltás napospart leva

Visszatérő kérdés pénzváltással kapcsolatban, hogy magyar földön, vagy Bulgáriában érdemesebb levába (BGN) invesztálnod.

Személy szerint azt tanácsolom, hogy inkább eurót vigyél magaddal, és kint váltsd azt levára. Több ok miatt is:

1)  Ha marad az utazás után euró, akkor azt egy következő külföldi nyaralás alkalmával bármikor felhasználhatod. Az a tapasztalatom, hogy ha pár ezer forintnyi leva maradna meg a nyaralás után, akkor az ember nem töri magát azért, hogy visszaváltsa forintra. Így "holtpénzzé" válik, pedig lehet, hogy pár kellemes, éttermi vacsora kitelne abból az összegből.

2)  Azt tapasztaltam, hogy leva nem minden bankfiókban áll rendelkezésre, vagy pedig csak kisebb összeg. Egyébként Magyarországon az OTP Banknál érdemes levát váltani (a bolgár DSK Bank ugyanis az OTP Csoport tagja).

3)  Az eurót mindenhol fel tudod használni, Bulgáriában, itthon és a tranzitországokban. A bolgár levát pedig csak Bulgáriában.

4)  Ha a mai árfolyamokkal számolsz, akkor kétszeri váltás után is (forint-euro és euro-leva) 10000 forinton kb. 100 forintot lehet nyerni.

Ha úgy döntesz, hogy eurót viszel magaddal, és kint veszel levát, akkor fokozottan ügyelj arra, hogy hol váltod be a pénzed!

Napospart igazi arca

2008.07.17. 23:59 - pazsin

Címkék: szállás bulgária nyaralás napospart

Szlancsev brjag talán a legfelkapottabb üdülőhelye Bulgáriának. Az elmúlt évek fejlesztéseinek köszönhetően teljesen beépült a 8 km hosszú tengerpart, és rengeteg új szállodát húztak fel. Ugrásszerűen nőttek a szórakozási és kikapcsolódási lehetőségek is.

De miben változott olyan sokat számos ember szemében?

Egy kellemes séta a tengerpart mellett Naposparton

Bő két évtizede a helyzet teljesen más volt: kevesebb szálloda és ember, nyugodtabb hangulat. Tökéletes kikapcsolódási lehetőséget nyújtott a gyermekes családok számára Szlancsev brjag.

Aztán a szocialista Napospart fejlődésnek indult: egyre több új hotelt építettek, melyekkel együtt a szolgáltatások mennyisége és minősége is megemelkedett. Hamar közkedvelt célpontjává vált az ingatlanberuházóknak, és egyre több fejlesztést hajtottak végre Naposparton. Mára gyakorlatilag egymás hegyén-hátán állnak a jobbnál jobb szállodák, és a legfrissebb források szerint az ágykapacitások száma elérte a negyedmilliót.

Ezzel együtt Napospart hangulata és célközönsége is megváltozott: a zsúfoltság, a szórakozóhelyek egyre növekvő száma sokkal pörgősebb és zajosabb életstílust eredményezett. Egyre kedveltebb célpontjává vált a fiataloknak. Ma már Napospart a fiatal turistákhoz szól a családosok helyett, és egy hatalmas, jól kiépített szórakozóhellyé vált.

Az egyik legolcsóbb kenyér

2008.07.17. 02:25 - pazsin

Címkék: bulgária nyaralás kenyér ételek pitka

A kenyér átlaga 1.30 leva/kg (mai árfolyamon ez kb. 160 forint). Ez az egyik legalacsonyabb ár az Európai Unióban, ahol az árak 1.20 levától kezdődnek, és elérik akár a 3-4 levát is.

Bulgáriában nagyon ritkák a tartós, és a sok színezéket tartalmazó kenyérfajták. Érdemes megkóstolni ezeket, nem fogsz csalódni bennük. Főleg a cipót ajánlom (bolgár nevén pitka).

Bár több formában is csinálják a pitkát, éttermekben így tálalják.

Forrás: Expert.bg

Lezárták az alagutat Dupnicánál

2008.07.17. 01:50 - pazsin

Címkék: utazás bulgária alagút dupnica

Amennyiben az igen forgalmas E79-es utat használnád a napokban, akkor ne érjen váratlanul, hogy a forgalmat leterelték Dupnica városába.

A munkálatok július 15-én kezdődtek, miután több autós is repedésekről számolt be. A szakemberek szerint összeomlástól nem kell tartani.

A forgalmat a második alagútba terelik át, és ezen a szakaszon ideiglenesen kétirányú lesz az autós forgalom. A munkálatok körülbelül ősszel fejeződnek be.

Itt megtekintheted, hogy hol van pontosan az alagút.

Forrás: Sofia Echo

Tudj meg mindent Bulgáriáról!

2008.07.16. 01:05 - pazsin

Címkék: bulgária nyaralás információk

A blogot azzal a szándékkal indítottam el, hogy minél több értékes információhoz juthass, amennyiben Bulgáriában egy felejthetetlen nyarat szeretnél tölteni .

A bolgár tengerpart nagyon jó választás. Viszont nem árt tisztában lenni alapvető dolgokkal, szokásokkal és aktualitásokkal ahhoz, hogy tényleg élvezetes legyen ez az 1-2 hét. Éppen ezért szeretnélek minél pontosabb, a nyaralásodat érintő információval ellátni Téged.

Minden visszajelzést, észrevételt és ötletet szívesen várok!

Üdvözlettel,
pazsin (Rónai András
)